Visit Homepage
Skip to content

Planeta Pământ numită și Planeta Albastră

La sfârșitul lunii trecute, thephotoargus.com a publicat un articol despre planeta Pământ văzută din spațiu. În articol se vorbește despre cum NASA a publicat fotografii ale Pământului făcute în spațiu de către satelitul NOAA’s GOES-13. Fotografiile mi se par absolut superbe și am zis că e musai sa le vedeți și voi.

Sursa foto: www.thephotoargus.com

Înainte de a vă uita la frumusețea acestei planete văzută din spațiu am strâns pentru voi câteva curiozități despre planeta Pământ.

Curiozități despre planeta Pământ. 

• Pământul are în jur de 4,5 miliarde de ani. Vechimea este stabilită în urma studierii celor mai vechi roci de pe suprafața planetei, precum și a meteoriților descoperiți pe ea.

• Care este cel mai înalt punct de pe planetă? Înainte să spuneți Muntele Everest (8.848 metri peste nivelul mării) aflați că, datorită formei ovaidale ale Pământului, punctele aflate la ecuator se află pe poziții „mai înalte”. Astfel, cu doar 6.268 metrii, Muntele Chimborazo din Ecuador este cel mai înalt punct de pe planetă.

• Odată la fiecare 200.000 – 300.000 de ani, Pământul își schimbă polii magnetici, iar procesul durează câteva mii de ani. Cu toate acestea, ultima inversare a avut loc în urmă cu peste 400.000 de ani.

• Luna, satelitul natural al Pământului, se îndepărtează de planeta noastră cu o rată de aproximativ 4 centimetri anual. În acest timp, rotația Pământului încetinește, astfel încât ziua se mărește.

• Durata unei zile este de 23 de ore, 56 de minute și 4 secunde – vorbim de ziua siderală (timpul necesar unei rotații complete a Pământului).

• Pământul este acoperit în proporție de 70% de apă dar doar 5% a fost explorat de către oameni. Vă dați seama cât necunoscut a mai rămas?!

• Shil DasSarma, cercetător din cadrul Universității din Maryland, susține că microbii nu conțineau molecula de clorofilă, ci o altă componentă care ar fi dat organismelor culoarea violet. Wow! Un Pământ violet!

• Singurii oameni aflați în perfectă nemișcare sunt cei de la Polul Nord sau Sud. Noi toți ceilalți, în funcție de locul în care ne aflăm pe glob, ne putem învârti cu pâna la 1.000 de mile pe oră.

• Cercetătorii cred că, în trecut, Pământul a avut doi sateliți. O a doua lună se învârtea în jurul Pământului la 1,200 de km distanță, până când s-a izbit de cealaltă. Așa se poate explica cele două fețe diferite ale lunii de acum.

• Cel mai adânc punct al Pământului se află pe fundul oceanului (în Groapa Marienelor, în Oceanul Pacific) și măsoară 10.916 metri.

• În Camerun și la granița dintre Rwanda și Republica Democrată Congo se află trei lacuri mortale: Nyos, Monoun si Kivu. Toate trei sunt lacuri formate în cratere vulcanice. Magma de dedesubt eliberează imense cantități de bioxid de carbon, formându-se straturi de apă suprasaturată în acest gaz pe fundul acestor lacuri. Uneori, acumulările de bioxid de carbon sunt eliberate brusc în atmosferă, rezultatul fiind moartea tuturor animalelor și oamenilor aflați în zonă.

• Cel mai arid loc de pe planetă este Deșertul Atacama din Chile și Peru. În inima acestui deșert nu au fost niciodată înregistrate ploi.

• Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Apare în mod normal în intervalele Septembrie-Octombrie și Martie-Aprilie. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de aurora australa.

• Cel mai lung lanț muntos se numește Dorsala Atlantică și este un lanț de vulcani submarini se întinde pe aproximativ 65.000 de kilometri si are înaltimea medie de 5.500 de metri față de fundul oceanului.

Planeta Albastră. 

Pământul este supranumit de ani de zile Planeta Albastră datorită întinderilor mari de ape ce din spațiu se văd albastre.

În realitate însă, nu aceasta este adevărata ei culoare, după cum arată şi îmaginile surprinse de un satelit japonez – Himawari-8.

Fără modificări ale imaginii, Pământul este mai curând o planetă gri decât albastră. Deşi aceasta este culoarea reală, pentru un om care s-ar afla acolo în spaţiu Pământul va avea o culoare mai albastră. De aceea, fotografiile sunt de obicei prelucrate cu filtre de culori, pentru a oferi oamenilor o imagine cât mai apropiată de ce ar vedea ei în spaţiu.

Sursa fotografii și text: www.descopera.ro

Legat de fotografiile superbe de care am vorbit la început le găsiți pe toate AICI.

Delectați-vă ochișorii 😊

Dă mai departe

Părerea ta contează pentru mine

Îți mulțumesc pentru vizită. Mă bucur mult că ești aici și te invit să-mi lași mai jos un comentariu la acest text. Va fi prețuit și apreciat.

Să mai treci pe la mine!

Urmărește-mă și pe

2 Comments

  1. Ani Ani

    Super interesant.

  2. Imaginile mi se par absolut superbe 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.