Visit Homepage
Skip to content

Limbaje de programare

Limbajele de programare sunt asemănătoare limbajelor vorbite. Doar că, funcția principală a unui limbaj de calculator este de a comunica cu un computer sau cu o mașină.

Instrucțiunile scrise în codul calculatorului sunt unice pentru tipul său de procesor.

Instrucțiunile care rulează pe un computer sunt rapide și ocupă puțin spațiu însă arată și se citește destul de tehnic; de aceea este greu de folosit acesta fiind principalul motiv pentru care au luat naștere limbajele de programare superioare.

Limbajul de nivel superior este mai ușor de citit, mai abstract și utilizează un limbaj comun.

Îl puteți scrie o dată și îl puteți rula pe mai multe dispozitive.

Există o multitudine de limbaje de programare pentru a scrie programe software. Aceste limbaje sunt compilate (transformate in limbaj binar) pentru a fi înțelese de computer sau alte mașinării.

Limbajele de programare se împart în două mari categorii – front-end și back-end.

Front-end

Partea unei pagini web cu care utilizatorul interacționează direct. Poate conține culori și stiluri de text, imagini, butoane, meniul de navigare etc.

Ca limbaje de programare avem aici HTML, CSS și JavaScript.

Back-end

Este partea de server a site-ului unde sunt stocate și aranjate datele. De asemenea, se asigură că pagina web funcționează bine.

Nu poate fi văzută și nu se poate interacționa cu ea pentru că nu vine în contact direct cu utilizatorii. Pot fi accesate indirect anumite părți și caracteristici prin intermediul unor aplicații front-end create special de programatorii de back-end.

Ca limbaje de programare vă pot da doar câteva exemple : PHP, Ruby, Java, C++, Python etc.

Pentru aplicații mobile sunt folosite puține limbaje (poate chiar unul singur) pe când pentru web sunt folosite mai multe.

În concluzie, computerul înțelege doar limbajul binar dar care este dificil de folosit de către oameni. Astfel au fost inventate tot felul de limbaje ce apoi sunt compilate pentru a putea fi înțelese de diverse mașinării.

Să ne amintim că, un rol important îl joacă Internetul fără de care comunicarea între dispozitive nu ar fi posibilă. Despre Internet am scris AICI.

frontend si backend - limbaje de programare

Happy coding!

Dă mai departe

Părerea ta contează pentru mine

Îți mulțumesc pentru vizită. Mă bucur mult că ești aici și te invit să-mi lași mai jos un comentariu la acest text. Va fi prețuit și apreciat.

Să mai treci pe la mine!

Urmărește-mă și pe

One Comment

  1. Sunt de acord cu ideea ca limbajele de programare sunt la fel de importante ca si limbile vorbite in comunicarea cu calculatoarele. Este interesant sa stim ca aceste limbaje sunt unice pentru fiecare tip de procesor si ca sunt folosite pentru a face functionarea computerelor mai usoara si mai eficienta. De asemenea, este impresionant ca exista atat de multe limbaje de programare, impartite in doua categorii importante in construirea site-urilor – front-end si back-end. Din fericire, avem internetul pentru a facilita comunicarea intre dispozitive si pentru a putea utiliza limbajele de programare la adevarata lor capacitate. Multumesc pentru informatiile utile si happy coding!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.