Visit Homepage
Skip to content

Sistemul binar

Spuneam AICI că orice aplicație pe care o deschidem într-un computer este o listă de instrucțiuni pe care acesta le parcurge și le execută.

Pentru a stoca date sau a rula programe, trebuie mai întâi să convertim programele în ceva care poate fi executat de hardware-ul fizic. În cele mai multe cazuri, asta înseamnă să le transformăm într-un limbaj din sistemul binar.

Sistemul binar mai este cunoscut și ca sistem digital

Binar este un sistem de numerotare care folosește doar cifrele 0 și 1.
Când aceste cifre, 0 și 1, sunt aranjate corect, ele reprezintă tot ceea ce facem pe computer. Adică, sistemul binar este utilizat pentru reprezentarea de texte, date și programe executabile pe dispozitive de calcul.

bit = cea mai mică unitate din sistemul binar reprezentată prin 0 sau 1.

8 biți = 1 byte = fiecare byte reprezintă un caracter, o literă sau un număr.

De ce am vrut să vă spun despre sistemul binar?

Pentru că computerele nu înțeleg cuvintele sau numerele așa cum le înțeleg oamenii. Programatorii scriu într-un limbaj de programare pe care îl pot înțelege și citi dar computerul poate citi aceste informații (data) doar în limbaj binar de 0 și 1.

Pentru a înțelege datele scrise, computerul trebuie să le codifice în binar. De convertirea în sistemul binar se ocupă partea hardware din computer. După ce computerul a citit și “scuipat” informațiile primite (tot în sistem binar) acestea sunt convertite (de către partea hardware) în ceva ce este mai ușor de citit și înțeles de către oameni.

Sistemul binar reprezentat printr-o inimioara rosie. Sistemul binar mai este cunoscut și ca sistem digital

Happy coding!

Dă mai departe

Părerea ta contează pentru mine

Îți mulțumesc pentru vizită. Mă bucur mult că ești aici și te invit să-mi lași mai jos un comentariu la acest text. Va fi prețuit și apreciat.

Să mai treci pe la mine!

Urmărește-mă și pe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.