Visit Homepage
Skip to content

iPhone – Focus si Expunere

De cand am nascut camera mea foto a inceput sa fie utilizata din ce in ce mai rar spre deloc. Acum nici nu mai tin minte de cand nu am mai folosit-o.

Imi este tare dor de ea. Imi place cum ne intelegem noi doua si cat de fain vad lumea prin ea.

Nu am mai folosit-o pentru ca mi-a fost dificil de fotografiat cu bebe la purtator iar acum ca a crescut, curiozitatea Irinei este mult prea mare, mi-e teama sa nu o strice. Daca as sti ca oricand imi pot cumpara alta as lasa-o sa exploreze linistita si chiar i-as lua si ei una. Poate in curand se vor aseza lucrurile in asa fel incat sa pot face asta 😊

Pana una alta, am inceput sa fac fotografii cu telefonul. Chiar daca nu am putut lua camera foto cu mine mi-am dorit sa am amintiri cu Irina din fiecare zi a ei.

Am inceput cu Samsung Galaxy 2 pentru ca asta aveam la vremea respectiva. Curand mi-am sat seama ca nu reusesc sa obtin o calitatea ok a fotografiilor 😏. Cu ajutorul unui bun si drag prieten am reusit sa-mi achizitionez un nou telefon: iPhone 6. Pentru ce doream eu la vremea respectiva mi se pare ca are cea mai buna camera foto.

Si de atunci o folosesc intens. Imi place si ma inteleg bine cu ea 😊

Astazi vreau sa-ti spun despre doua aspecte importante si usor de folosit in fotografiile cu un iPhone: Focus si Expunere.

Hai sa-ti spun intai, pe scurt, ce sunt ele.

Focus se refera la fotografii clare si sharp. Cand o fotografie nu este clara si sharp se spune ca este  “out of focus”. Partea asta cu focusarea este dificil de retusat in programele de editare. E mult mai simplu sa ajustezi culorile, lumina, incadrarea etc. Asa ca recomand o atentie crescuta focusului inainte de a face fotografia 😉

Expunerea se refera la cantitatea de lumina ce intra in camera. Adica, cat de luminoasa sau intunecata este o fotografie. O expunere corecta este destul de greu de atins datorita contrastelor puternice (umbre si lumini) pe care le intalnim.

Cum le folosesc eu in avantajul meu in fotografierea cu iPhone-ul iti spun acum.

Unu

Intai ma ocup de partea de focus si ma gandesc ce vreau din incadrarea mea sa iasa clar si sharp.

Camera foto de la iPhone are abilitatea de auto-focus (seteaza automat focusul in functie de ce crede ca este mai important in cadru).

Auto focus

Insa mie imi place sa setez focusul manual. Este extrem de simplu! Iata!

Asa cum spuneam, ma gandesc intai ce vreau sa iasa in cadru mai clar si sharp. Apoi, pentru a focusa, apas (“tap” in engleza) pe ecran in zona dorita. Imediat o sa apara un patrat galben aratand zona care este acum focusata. Eu am focusat pe codita de la mar 😊.

Focus manual

Gata! Ti-am zis ca-i simplu! 😉

Doi

Blochez focusul. iPhone reseteaza focusul de fiecare data cand faci o fotografie sau exista ceva miscare in cadru. Pentru a fi sigura ca focusul meu ramane unde am stabilit il blochez (“lock” in engleza). Pentru asta tin apasat cu degetul in zona ce o doresc focusata. Daca apare mesajul AE/AF LOCK langa patratelul galben inseamna ca focusul este blocat.

AF Lock

Atentie: nu doar focusul este blocat ci si expunerea!

Daca vreau sa deblochez pur si simplu apas oriunde pe ecran.

Trei

Ajustez expunerea. Daca sistemul de operare este de la iOS 8 in sus atunci se poate controla manual expunerea folosind slide-urile de expunere. Adica atunci cand apesi pe ecran si apare patratelul galben o sa vezi si o mica iconita cu un soare. Daca apesi pe acel soare si misti degetul in sus sau in jos o sa vezi cum luminozitatea se schimba: in sus o sa ai mai multa lumina, in jos o sa ai mai putina. Eu fac asa pana cand consider ca am exact luminozitatea pe care o doresc 😊.

Expunere image

Odata ce am stabilit cele de mai sus nu imi ramane decat sa apas pentru a face fotografia 😊

Foto final

Incearca si tu daca ai iPhone cu un sistem de operare de la iOS 8 in sus si spune-mi daca iti este de folos ceea ce am spus mai sus 😊

Inspiratie si fotografii faine iti diresc!

 

Dă mai departe

Părerea ta contează pentru mine

Îți mulțumesc pentru vizită. Mă bucur mult că ești aici și te invit să-mi lași mai jos un comentariu la acest text. Va fi prețuit și apreciat.

Să mai treci pe la mine!

Urmărește-mă și pe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.