Visit Homepage
Skip to content

Carob sau cacao pentru copii?!

Ii dau carob in loc de cacao

Astazi in parc o mamica isi lasa fetita (de o seama cu Irina) sa bage degetul in cafeaua ei ca sa guste. A vrut sa-i dea si Irinei iar eu am intervenit spunandu-i ca nu-i dau nimic care sa-i sporeasca energia. “Nici macar cacao?!” – m-a intrebat mamica. “Nici macar. Ii dau roscova (carob)” – zic eu.

Si a inceput mamica sa-mi explice cat de sanatoasa este cacaoa fiind foarte bogata in antioxidanti si asa mai departe. Eu n-am zis nimic pentru ca habar nu aveam ce contine fiecare. Stiu doar ca, pentru copii, cacaoa agita iar carobul este o inlocuire sanatoasa.

Incerc sa o hranesc sanatos

Pana la varsta de un an i-am dat Irinei sa manance orice mai putin sare, zahar, miere, mezeluri, afumaturi si prajeli. Tot ce faceam dulce era indulcit cu banane sau curmale.

Dupa varsta de un an am introdus in cantitati foarte mici sarea si mierea. Iar de la varsta de doi ani (adica fix de acum o luna) am introdus in cantitati foarte mici si cat mai rar zaharul brun.

Din ce mai citisem eu pe atunci mi-a ramas in cap ca zaharul alb si cacaoa sunt de evitat din mai multe motive printre care si pentru ca dau energie multa si nervozitate. Iar eu nu am nevoie de un copil nervos si agitat.

Si totusi cacaoa e sanatoasa. 

Acum nu ma dau deloc o mamica perfecta care le stie pe toate. Din contra, textul de azi este chiar o exprimare a unei dileme: pot sa-i dau cacao? Incepand cu ce varsta? Si ce cantitate si cat de des?

Nu am niciun medic pe care sa-l intreb si in care sa am incredere ca imi va da un raspuns atent documentat. Am incercat sa ma documentez eu de pe internet insa nici eu nu pot da un raspuns concret in acest sens.

Pot spune doar ca amandoua sunt de origine vegetala si ca au aporturi de vitamine si nutrienti diferite. Carobul (pudra de roscove) este usor dulceaga (avand zaharuri naturale) iar cacaoa un gust amarui. Carobul este bogat in calciu iar cacaoa in antioxidanti. Cacaoa energizaza carobul nu. Si asta doar asa pe scurt. Un articol mai detaliat mi s-a parut ASTA dar nu este singurul.

Deci, de cand sa incep sa-i dau cacao?

Instinctul imi spune sa astept sa faca Irina macar trei ani si apoi sa-i dau, dar o fi bine?

Dă mai departe

Părerea ta contează pentru mine

Îți mulțumesc pentru vizită. Mă bucur mult că ești aici și te invit să-mi lași mai jos un comentariu la acest text. Va fi prețuit și apreciat.

Să mai treci pe la mine!

Urmărește-mă și pe

2 Comments

  1. Ani Ani

    Faptul ca o lasa sa guste din cafea, nu mi se pare ok. Cu Razvan am procedat aproximativ la fel cum procedezi tu cu Irina, dar cu Ana am mai incalcat reguli, ca sa zic asa. Drept urmare, Razvan nu mananca nimic care contine cacao sau carob, nu ii plac, pe cand Ana ar manca toata ziua ciocolata (cred)… Nu am observat sa fie mai agitata cand mai ajunge cate o patratica de ciocolata la ea. Ea era curioasa si de cafeaua mea, asa s-a nascut ritualul de a o mirosi. Dupa ce eu sorb cate o gura de cafea, ea se apropie, o miroase si pune verdictul ca e buna

  2. Mi-o si imaginez pe Ana cum miroase cafeaua si spune ca e buna ☺️. Nici eu nu sunt de acord cu cafeaua clar. Legat de cacao probabil ca Universul va sti sa-mi transmita cand e ok sa-i dau. Mai astept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.