Va spuneam ieri ca nu este necesar achizitia unei camere foto performante sau a celui mai nou smartphone pentru fotografii minunate.
Atentie! Vorbesc despre fotografia ca un hobby, de fotografie la modul general. In plus sunt doar parerile mele formate in ultimii trei ani de practica si studiu in acest sens. Sunt inca mult sub nivelul majoritatii fotografilor. Mai am muuulte de invatat si asta si fac acum. Ceea ce scriu NU sunt sfaturi. Sunt mai mult niste insemnari pe care le fac dupa ce citesc/studiez ceva ca sa nu le uit – iar blogul asta mi se pare un loc foarte bun ca sa le pastrez si sa revin asupra lor. Daca e ceva ce te ajuta in ceea ce scriu nu pot decat sa ma bucur 😊. Daca ceea ce scriu este incorect, incomplet sau de neinteles te rog mult sa-mi spui – doar asa pot evolua si eu 😉.
Revenind.
Camera foto este o unealta de care te folosesti pentru a surprinde imagini din mediul in care te afli. O unealta importanta dar nu si cea mai importanta. Poti sa ai cea mai buna camera foto din Univers si sa faci cele mai plictisitoare fotografii.
Cred cu tarie ca este important sa iti mentii/dezvolti o minte creativa si sa incerci mereu sa inveti noi tehnici. Si cel mai provocator de invatat mi se pare partea asta de cum sa vezi lumea cu un ochi creativ. Adica, poti invata lejer tot ce tine de expunere si compozitie dar ca sa vezi lumea intr-un mod creativ inseamna mult mai multa munca. Unii se nasc cu aceasta abilitate (not me 😕) dar marea majoritate nu.
Pai si sa lasam fotografiile sa fie realizate doar de catre cei talentati? Absolut NU.
Imi place cum ma simt cand fotografiez sau editez. Da am mult de munca pana sa ajung sa transmit ceva bun prin fotografie insa o voi face pentru ca imi place si pentru ca ceva din mine imi spune ca se poate invata.
Imi aduc aminte cat de “pregatita” credeam ca sunt la inceput. Ce mandra eram de fotografiile mele. Apoi am realizat ca sunt multe reguli, tehnici si metode de invatat si ca fotografia este mult mai complicata.
Dar si ca este ca un drog de care nu cred ca mai poti scapa indiferent cat de bun sau mediocru esti 😜.
Pentru a construi o minte creativa eu urmaresc des munca altor fotografi (romani, straini, inca in viata sau dusi in nefiinta) si mi se intampla de foarte multe ori sa ma intreb cum fac ei ceea ce fac? Ce “vad” ei cand se uita la lume? Cum functioneaza ochiul lor creativ? Nu am un raspuns concret in acest sens. Insa pot fi cateva “trucuri” ce pot ajuta in realizarea unor fotografii creative 😊.
1. Experimentarea cu perspectiva si unghiurile de fotografiere
Imi aduc aminte de cum ne spunea profesorul si fotograful Dan Besliu ca nu mai exista nimic nefotografiat pe acest Pamant. Asa ca, in acest sens, nu mai ai cum sa aduci o noutate. Nu-ti ramane decat sa o faci altfel si sunt atat de multe feluri in care poti fotografia un obiect! Iar fotografierea unui obiect dintr-un unghi interesant sau o perspectiva interesanta pot face fotografiile sa fie unice.
Ce vreau sa spun este ca decat sa fac mereu o fotografie stand in picioare mai bine incerc, din cand in cand, sa o fac de sus in jos sau de jos in sus? Sau sa ma duc mai aproape (zoom cu picioarele) sau sa ma dau mai in spate sau chiar doi pasi mai la dreapta?
De exemplu o fotografie dintr-un unghi jos poate face obiectele sa arate mai mari si mai puternice.
Fotografiind dintr-un unghi inalt efectul este total diferit facand subiectul sa para mic fata de mediul inconjurator.
Tot asa pot experimenta cu directia de fotografiere. De ce sa fotografiez subiectul doar din fata? De ce nu din spate? Mai ales fotografiind oameni poate crea un aer de mister si de suspans – privitorul se poate intreba cine este personajul si de ce nu se uita la camera. Misterul poate fi o metoda buna de a crea o poveste interesanta intr-o fotografie.
Experimentez tot ce se poate experimenta 😊.
2. Fotografiez cu o adancime de camp mica.
Adamcimea de camp se refera la cat de mult din imagine este in focus din fata pana in spate. O adancime mare de camp inseamna ca totul este in focus (este clar) pe cand o adancime de camp mica inseamna ca doar o mica parte din imagine este clara in timp ce restul apare in ceata (blurat – blurred).
Adancimea de camp mica este minunata daca vreau ca privirea sa fie atrasa de un anumit obiect din fotografie. In mod natural privirea este atrasa de partea clara a imaginii.
La o camera foto DSLR adancimea de camp este data de felul in care imi ajustez apertura dar la un telefon cum fac?
Nu stiu sa raspund pentru toate telefoanele. Stiu doar sa spun cum fac eu la iPhone-ul pe care il am – iPhone 6. Este chiar simplu.
Tot ce trebuie sa fac este sa ma asigur ca am un obiect aproape de lentilele camerei si apoi sa apas (tap in engleza) pe ecran, in dreptul obiectului, pentru a stabili focusul in acea zona. Daca background-ul nu apare blurat inseamna ca trebuie sa ma duc mai aproape de subiect.
3. Imaginile abstracte pot fi foarte creative. Ele pot fi create prin fotografierea unor elemente cum ar fi texturi, linii, forme, culori, jocuri cu lumina etc. Prin fotografierea unei parti mici dintr-un subiect fara mediul inconjurator nu fac decat sa-l scot din context. Dintr-un obiect neinsemnat creez ceva nou, ceva diferit.
Genul aceste de fotografiere este mult mai usor decat am putea crede. Sunt atat de multe obiecte ce pot fi folosite pentru a creea abstract. Nu trebuie decat sa te uiti in jur si sa cauti texturi, linii, culori, forme etc.
4. Siluete si umbre.
Acestea sunt un mod fain de a crea imagini ce au o urma de mister si drama. Fotografierea lor tine de cat mult profit de lumina pe care o am. Pentru crearea de siluete se poate incepe prin a aseza subiectul in dreptul unei surse de lumina.
5. Fotografierea subiectului in mai multe feluri.
Cand gasesc ceva ce vreu sa fotografiez, ma provoc sa gasesc cel putin trei feluri diferite de fotografiere. Asta chiar va imbunatati ochiul creativ 😊. Cu alte cuvinte, sa nu ma multumesc doar cu o fotografie decenta. Explorez cat mai multe optiuni creative.
In concluzie!
Daca vreau sa fiu un fotograf cu mai multa creativitate trebuie sa ma apuc sa fotografiez mai des, sa incerc lucruri noi si sa experimentez tehnici diferite. Sa ma uit mai atent in jur, la detaliile unei flori de exemplu sau la umbra data de niste copaci.
Si cel mai important aspect dintre toate… HAVE FUN! 😀
Hello!
Multumesc mult, Danutza!!! M a ajutat mult tot ce am invatat din articolele tale, pt.ca si eu fotografiez singura ce creez…si nici macar curs nu am facut. Dar pasii simplii si ceea ce ai impartasit mi au schimbat mult perspectiva. In plus…eu folosesc tableta pt.a face fotografii. Si telefonul.
<3
Ma bucur tare tare ca iti sunt de folos informatiile . Sper sa reusesc sa mai studiez, sa mai pun in practica si apoi sa mai scriu. Te pupic