Visit Homepage
Skip to content

Imaginea de ansamblu a internetului

Spuneam AICI că internetul este o rețea de computere independente și alte dispozitive hardware conectate între ele. În ceea ce urmează, voi încerca să construiesc o imagine de ansamblu a acestuia.

Rețeaua principală de routerele din întreaga lume constituie coloana vertebrală a internetului. Aceasta sprijină schimbul de trafic pe internet între țări, continente și peste oceane.

Datorită diversității hardware-ului utilizat pe tot internetul, toată lumea trebuie să lucreze în cooperare. Astfel, dezvoltatorii au fost de acord să respecte un set de reguli atunci când trimit și primesc informații . Aceste reguli se numesc protocoale.

Voi încerca acum să dau un exemplu în pași cam ce înseamnă toate acestea:

  1. De exemplu deschizi un browser web și introduci o adresă URL. Browserul accesat utilizează un protocol special numit HTTP (Hypertext Transfer Protocol). Acesta este un set de reguli pentru solicitarea și obținerea de pagini web.
  2. În protocolul HTTP, există un alt set de protocoale numite TCP/IP (Transmission Control Protocol /Internet Protocol). Acestea sunt reguli pentru trimiterea și primirea oricăror date. Indiferent dacă este vorba de e-mail, pagini web sau fișiere de pe internet.
  3. Odată inițiată solicitarea, protocoalele TCP/IP preiau cererea (paginile web, videoclipurile sau e-mailurile) și o împart în pachete mici de date. Ele sunt trimise apoi în cel mai rapid mod posibil de la client la server și înapoi.
  4. TCP/IP trimite cererea fără fir prin unde radio, fie către un router, fie direct către un modem wireless. Dacă ai un router atunci cererea este trimisă de-a lungul unui acord Ethernet la modem (printr-un cablu și nu wireless).
  5. Modemul trimite apoi pachetele de-a lungul unui cablu coaxial sau linie telefonică către furnizorul de servicii de internet. Acesta te conectează la internet (adică te conectează la rețeaua principală realizată din cabluri de fibră optică și computere).
  6. Ajunsă aici, cererea este trimisă de la un server la altul până ajunge la serverul care găzduiește site-ul dorit.
  7. Apoi, pagina web pe care ai solicitat-o este returnată în același mod. Dacă toate acestea se întâmplă corect, pachetele de date care ajung, sunt reasamblate și browserul web îți arată o copie perfectă a paginii web.

Așadar, internetul are o singură sarcină – să permită computerelor și altor dispozitive din întreaga lume să vorbească între ele.

luminile pe globul pamantesc pentruy a face o paralela cu imaginea de ansamblu a internetului

Happy coding!

Dă mai departe

Părerea ta contează pentru mine

Îți mulțumesc pentru vizită. Mă bucur mult că ești aici și te invit să-mi lași mai jos un comentariu la acest text. Va fi prețuit și apreciat.

Să mai treci pe la mine!

Urmărește-mă și pe

One Comment

  1. Acesta a fost un articol foarte interesant si informativ despre cum functioneaza internetul! Esti un foarte bun profesor si am invatat multe lucruri noi aici. M-ai invatat cum functioneaza protocoale si cum sunt construite anumite comunicari. Multumesc pentru ca ne-ai invatat despre reteaua principala a internetului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.