Visit Homepage
Skip to content

Gândire concentrată vs. gândire difuză

Ieri vă spuneam despre marea mea descoperire în a învăța eficient în cursurile mele de programare pe care le urmez.

Astăzi vreau să vă spun pe scurt despre un alt aspect pe care l-am aflat despre învățare. Creierul folosește două moduri de a învăța: modul focusat (gândire concentrată) și modul difuz (gândire difuză).

Gândire concentrată

Acest tip de gândire se referă la a te concentra (focusa) pe noua abilitate pe care încerci să o înveți. Eficient este să ignori distragerile și să fi capabil să acorzi întreaga ta atenție la ceea ce faci.

Exemple de distrageri: dispozitive electronice, social media, multitasking, procrastinarea etc.

Cu alte cuvinte, modul focusat, este atunci când te concentrezi maxim pentru a înțelege ceea ce înveți nou.

Gândire difuză

Aici vorbim despre o gândire “în ceață” când, pur și simplu, îți lași mintea să rătăcească. Permite creierului să sară de la o idee la alta, să le conecteze și să construiască o imagine mai mare. Cu alte cuvinte, creierul se relaxează și poate face conexiuni între ceea ce tocmai a învățat și ceea ce știa deja.

Care este cel mai bun mod de gândire în procesul de învățare?

Răspunsul este AMBELE. La urma urmei, atunci când înveți ceva nou, trebuie să înțelegi atât contextul informației (difuz), cât și specificul subiectului (concentrat).

Nu putem fi în ambele moduri simultan. Alternarea între cele două moduri de gândire este cea mai bună modalitate de a stăpâni un subiect sau de a rezolva o problemă dificilă.

Cum putem folosi la maxim cele doua moduri?

1, Pregătirea corpului: mișcare fizică (s-a demonstrat că exercițiile fizice curăță toxinele din creier), hrană cu grăsimi sănătoase (avocado, nuci, ouă etc.), cafea etc.

2, Pregătirea minții: împărțirea timpului de studiu în bucăți mici, luând pauze de 15 minute la fiecare oră de lucru intens. Foarte apreciată este și metoda Pomodoro ce presupune pauze mai dese.

3, Pregătirea spațiului: blochează distragerile, asigură-ți un spațiu curat și liniștit, poartă căști în care poți asculta în surdină o muzică clasică.

În timp ce învățăm, creierul nostru se schimbă literalmente. Sunt create celule noi și se fac noi conexiuni pe măsură ce depunem eforturi pentru a învăța o nouă abilitate, a pune în practică și a încerca lucruri noi.

Be a lifelong learner!

Invatare cu ajutorul a doua moduri de gandire
Dă mai departe

Părerea ta contează pentru mine

Îți mulțumesc pentru vizită. Mă bucur mult că ești aici și te invit să-mi lași mai jos un comentariu la acest text. Va fi prețuit și apreciat.

Să mai treci pe la mine!

Urmărește-mă și pe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.