Imi aduc aminte cat de dornica si nerabdatoare eram in sarcina sa aflu cat mai multe despre tot ce ii pot oferi mai bun, mai eco friendly, mai sanatos copilului ce urma sa vina. Am citit tot ce imi pica in mana sau in fata ochilor 😊.
Asa am ajuns sa aflu si sa ma documentez despre scutecele textile. Mi s-au parut geniale (inca mi se par) si foarte sanatoase.
Sunt destul de scumpe si ma gandeam daca sa fac acest pas sau nu. In plus erau atat de multe modele si variante incat ma lua ameteala.
Am stat si am rumegat situatia pe toate partile impreuna cu omul meu si pana la urma am decis sa incercam aceste scutece textile. Mi-a fost teama sa iau mai multe variante (ca sa testam sa vedem ce ni se potriveste) pentru a nu arunca banii pe ceva ce nu vom folosi. Dupa ce am citit cat am putut de mult si am vizualizat “n” filmulete ne-am decis sa luam un singur tip de scutece textile si anume Charlie Banana cu buzunar si capse (pentru o descriere in limba romana puteti accesa orice site din Romania ce comercializeaza aceste scutece – ca de exemplu acesta). Odata ales nici nu am vrut sa mai citesc ceva despre altfel de scutece. Am mers inainte cu acestea.
Ma bucur ca am facut alegerea scutecelor textile pentru ca a fost o experienta foarte placuta si de care imi pare rau ca s-a terminat.
Iata partile bune si mai putin bune ce le-am experimentat eu:
Pro scutece textile
– Cu aceste scutece textile eu nu am stiut (pana la un an si o saptamana) cum arata iritatia de scutec. Crema de scutec (am folosit mereu Weleda cu galbenele) aproape ca era nou nouta.
– Sunt incredibil de moi si placute la atingere in interior.
– Lasa pielea sa respire sanatos.
– Sunt foarte usor de adaptat si pus pe copil inca din primele zile.
– Un scutec poate fi folosit din primele zile si pana la 3-4 ani (daca este cazul) ajustandu-se cu ajutorul capselor (pentru zona abdomen) si cu a unor elastece din interior (pentru zona picioarelor).
– Sunt frumoase! Se pot lua intr-o gama variata de culori si/sau desene.
– Am avut, in total, 18 scutece pe care le-am folosit si au fost mai mult decat suficiente. Ma descurcam si cu 12 dar am vrut sa fiu sigura 😊.
– Nu am avut probleme gen udat patut sau haine. Au o impermiabilitate foarte buna.
Contra scutece textile
– In medie schimbam cca 6 scutece pe zi pe care trebuia sa le spal intai la mana inainte de a le baga in masina de spalat. Aveam senzatia ca toata ziua nu fac altceva decat sa spal scutece la mana.
– Pe langa scutece a trebuit sa mai achizitionez: sapun special si dezinfectant pentru ele (cu sapun le spalam la mana iar dezinfectantul il puneam la spalatul in masina), un sac special pentru depozitarea scutecelor murdare pana ajungeam sa spal mai multe in masina de spalat.
– Sunt destul de scumpe.
– In deplasari destul de incomod sa te cari cu sacul cu scutece folosite pana ajungeai acasa – desi nu mirosea deloc in exterior.
– Nu le-am putut folosi in primele zile pana a cazut buricul pentru ca nu il puteam lasa descoperit.
– Incepand cu varsta de un an si aproximativ o saptamana scutecele au inceput sa nu mai faca fata noaptea. Erau atat de pline incat Irina a inceput sa se irite. Atunci a fost si inceputul folosirii scutecelor de unica folosinta – intai noaptea si apoi am inceput sa le folosesc si ziua. Am avut mustrari de constiinta o perioada 😔.
In rest sunt foarte usor de intretinut. Trebuie doar avut grija asa:
– Apa cu care sunt spalate sa nu depaseasca 40 de grade Celsius
– Sa nu se foloseasca balsam sau inalbitor la spalare
– Detergentul sa fie unul special pentru bebelusi – eu am folosit detergent bio rufe Earth Friendly
Iata si doua mamici cu blog ce impartasesc mult mai detaliat si cu mai multe informatii despre experienta lor cu scutecele textile:
Ai intrebari sa mi le adresezi? Bun. Scrie-le intr-un comentariu si iti voi radpunde 😊.
O saptamana minunata va doresc!
Foarte bine punctat 😀
Multumesc mult pentru apreciere . Ma bucur ca ai trecut pe aici, prin blog. Te mai astept