Va spuneam, in textele din urma, cat de mult am citit, in perioada sarcinii dar si in primele luni din viata Irinei, tot ce se putea despre ingrijirea si cresterea unui copil. Si bineinteles ca am ajuns si in punctul in care trebuia sa ma informez despre cum, cand si cat urma sa manance bebelusa mea mancare solida.
Nu stiu sa spun de ce, insa am fost atrasa din prima de autodiversificare (numita si diversificare naturala sau BLW – baby led weaning in engleza).
Dupa ce am citit pe ici pe colo pe internet m-am hotarat sa cumpar cartea dedicata acestui tip de diversificare – ceea ce va recomand si voua- pentru mai multe informatii.
Metoda aceasta de diversificare naturala este cea in care bebelusul decide cand, cum si cat vrea el sa manance mancare solida.
Aceasta metoda incurajeaza bebelusul sa descopere lumea din jurul sau si sa-si cunoasca limitele prin propriile puteri. Mai exact, i se pun in fata cateva alimente sanatoase (3 sortimente sunt ideale – 2 sunt prea putine iar mai multe bulverseaza) din care bebelusul alege ce mananca si in ce cantitate.
Recunosc ca nu stiu mai nimic despre diversificarea clasica insa de retinut ca, la autodiversificare, mancarea nu se cantareste si nu se tine cont deloc de cantitatea mancata de bebelus. Pana la varsta de un an mancarea principala a bebelusului ramane laptele (matern sau formula) solidele venind doar in completare. Cu alte cuvinte, scopul autodiversificarii LA INCEPUT este sa invete texturi, gusturi, mirosuri, culori si combinatii. Mancatul la ore fixe sau in cantitati mari (pentru a scoate mesele de lapte) nu sunt luate in calcul aici. Deci daca acest lucru te sperie, te ingrijoreaza si te revolta atunci aceasta metoda nu e potrivita pentru tine.
Pentru mine a fost perfecta. Fara batai de cap legat de ce mancare sa mai fac si alte alea. Oricum, de cand a inceput sa manance serios, undeva in jurul varstei de un an, numai in bucatarie stau 😐. Asa ca mi-a mai dat un moment de ragaz perioada de inceput.
O sa scriu mai jos cateva lucruri ce mi s-au parut mie esentiale si utile. Informatiile sunt luate/stranse din cartea dedicata dar si din alte surse online (de exemplu grupul BLW Romania de pe Facebook)
Cand este pregatit bebelusul pentru mancare?
– Sa aiba 6 luni implinite (in cazul prematurilor se corecteaza in functie de fiecare bebelus).
– Este interesat de mancare (nu doar se uita ci cere cu insistenta).
– Poate duce singur obiecte la gura.
– Poate sta in fund fara sprijin. Sunt bebelusi care reusesc asta abia la 7-8 luni iar in acest caz abia atunci se va incepe hranirea cu alimente solide. 6 luni nu este neaparat inceputul. Irina a mancat la 6 luni si doua saptamani.
– Cand ii ajunge mancarea in gura nu are tendinta sa o impinga afara cu limba.
Ce tipuri de mancare se pot oferi?
Mi-a placut mult faptul ca am putut oferi, inca de la inceput, o gama larga de alimente: fructe, legume, carne, lactate, oua gatite bine, paine, orez, cereale si pseudocereale, paste si majoritatea speciilor de peste.
Daca nu exista nicio suspiciune de alergie sau alte probleme de sanatate in familie, toate alimentele pot fi introduse inca de la 6 luni.
La inceput am ales tipul de aliment care se taie usor in betisoare sau fasii: legume, fructe, carne simpla astfel incat Irina a avut ocazia sa le cunoasca individual dar pot fi si retete mai complexe – o varietate de alimente da ocazia bebelusului sa descopere diferite gusturi si texturi si primeste si toti nutrientii de care are nevoie.
Alimente de evitat.
– Sare si zahar adaugat (cititi cu atentie etichetele – multe alimente din comert le contin).
– Mancarea de tip Fastfood si mancarea semipreparata.
– Mierea de albine (pana dupa varsta de 1 an)
– Anumite specii de peste si fructe de mare crude
– Oua nepraparate termic.
– Orice preparat cu aditivi si conservanti: mezeluri, sucuri din comert, vegeta/delikat etc.
Nota: Discuta intotdeauna introducerea alimentelor solide cu pediatrul daca aveti in familie cazuri de alergie, intolerante alimentare sau probleme digestive sau va ingrijoreaza anumite aspecte legate de sanatatea sau dezvoltarea bebelusului.
La inceput este bine sa se diferentieze gagul reflex (reflexul de voma) de inecarea cu mancare reala. Eu m-am speriat de cateva ori si am avut tendinta sa intervin dar m-am potolit cand am vazut ca se descurca bine singura.
Alimente cu risc crescut de inec.
– Orice aliment rotund, tare ce se poate inghiti ca atare este periculos pentru ca poate obtura caile respiratorii. De exemplu boabele de struguri, ciresele cu samburi, maslinele cu samburi, rosii cherry si chiar si capsunile intregi. Este recomandat a fi servite fara samburi si taiate in jumatati pe lung.
– Nucile, alunele, semintele de rodie si pop corn (floricele de porumb) nu ar trebui sa fie oferite intregi copiilor sub 3-4 ani.
– Untul de arahide se ofera intins pe ceva nu cu lingurita pentru ca este inecacios.
– Marul/morcovul crud
– Miezul de paine ce se poate transforma in coca la molfait (se recomanda prajita la inceput)
– Nectarinele tari si a.m.d.
Important! Un copil se poate ineca cu orice, de aceea este vital sa-i oferim alimente ce le poate gestiona. Pentru asta trebuie observat activ si totul adaptat in functie de abilitatile lui.
Atentie!
Nu il lasam sa manance niciodata nesupravegheat, in pozitie culcata sau inclinata pe spate, in timp ce alearga (cand este mai mare), e distras de zgomotul si forfota din jur, jucarii si ecrane, in masina, in mers.
In scaunul de masa e mai bine sa nu-i legam centurile daca nu exista riscul iminent de a cadea, atat pentru a avea posibilitatea de manevra si de a se apleca cat si pentru a fi scos usor din scaun in caz de nevoie.
Alte aspecte de luat in calcul.
– Nu te astepta ca bebelusul sa manance mult din prima. In primele luni de autodiversificare Irina a mancat decat cantitati mici. Mi-a fost de ajutor sa privesc ora de masa, la inceput, ca un moment de explorare si joaca. In timp am vazut si rezultatele.
– Pregateste-te de (putin) haos! Bine, mult mai mult haos! Irina se mozolea din cap pana in picioare si totul in jur era murdar. Dupa masa, atat ea cat si hainele si scaunul ajungeau in cada 😁. Poti intinde un material sau o musama sub scaunul bebelusului si astfel doar protejezi podeaua. Eu puneam un sac mare de gunoi de 120l pe care il taiam sa il fac mai mare si aruncam totul la gunoi la final.
– Incearca sa creezi o atmosfera destinsa si placuta. Astfel bebelusul va fi mai inclinat sa incerce feluri noi de mancare si va astepta cu drag ora mesei. Eu mancam fara sa ma uit la ea (doar cu coada ochiului) ca sa nu vada cat de emotionata sunt. Am evitat si sa rad de ea sau sa o felicit ca a mancat ceva.
– Recomand folosirea scaunului de masa Ikea Antilop, deoarece ofera libertatea de miscare necesara si se curata foarte usor.
– Ai incredere in copilul tau si instictele sale si incearca sa ai o atitudine relaxata fata de aceasta etapa din viata bebelusului. E dificil dar nu imposibil.
– Asigura-te ca bebelusul este asezat drept. Intotdeauna la verticala.
– Nu oferi bebelusului nuci/alune intregi.
– Taie fructe mici (de exemplu cirese sau masline) in jumatate si scoate samburii. Alege pentru inceput tipuri de mere/pere moi, malaiete sau fa-le la cuptor/aburi.
– Nu lasa pe nimeni in afara de bebelus sa puna mancare in gura. Explica principiile blw tuturor celor implicati la ingrijirea bebelusului.
– Niciodata nu lasa bebelusul nesupravegheat cu mancare.
– Fa cursuri de prim ajutor pentru a sti ce sa faci in caz de inec cu mancare. Din pacate eu nu am reusit sa fac dar am urmarit multe filmulete in acest sens. O singura data s-a inecat si i-am aplicat manevra cu succes. Abia la final am realizat ce s-a intamplat si am plans zdravan dar asta nu m-a impiedicat sa continui.
Ti-a fost util ce am scris? Daca ai si alte intrebari le astept cu drag 😊.
Toate bune iti doresc!