Pe 9 Martie s-au gatit si mancat mucenici. Da, stiu, acum suntem in 11 Martie, insa nu am avut cand sa scriu despre mucenicii ce i-am facut eu. O sa scriu despre reteta astazi in ideea ca poate o sa va fie de folos pentru la anul sau poate nu ati facut si totusi va este pofta 😋.
Despre povestea celor 40 de mucenici puteti citi pe scurt AICI. Eu nu stiam de ea si chiar ma avut o discutie cu mama soacra (cu care vorbesc zilnic si imi este ca o foarte buna prietena 😊) intrebandu-ne de ce se fac mucenicii in forma de 8 si de ce ar fi doua versiuni ale lor – moldovenesti si muntenesti.
Eu ma trag dinspre zona moldovei si omul la fel asa ca cei care imi plac, ii fac si ii mananc sunt cei moldovenesti la cuptor cu multa miere si nuca pe deasupra.
Reteta pe care o folosesc eu este simpla si fara zahar sau orice alt indulcitor in aluat. Asta pentru a putea sa-i dau si mandrei mele mici sa manance dupa pofta inimii 😊.
Mucenici moldovenesti fara zahar
Ingrediente:
- 500 g faina alba pe care am cernut-o de trei ori pentru a fi mai pufos aluatul
- 1 ou
- 300 ml lapte caldut
- 7 g drojdie uscata – un pliculet
- 80 g unt la temperatura camerei
- 1 ou + 1 lingura lapte pentru uns
- 1-2 cani miez de nuca macinata
Mod de preparare:
Am batut oul cu mixerul intr-un bol mai mare si am adaugat apoi untul taiat bucatele. Dupa ce le-am incorporat bine am adaugat laptele si am pus mixerul la locul sau pentru ca nu mai aveam nevoie de el.
Separat am amestecat faina cu drojdia iar amestecul l-am adaugat treptat peste compozitia de ou+unt+lapte. Am integrat faina folosindu-ma de o lingura de lemn si apoi de maini pana am obtinut un aluat moale. Aluatul este putin lipicios la inceput si exista tendinta de a mai adauga faina insa daca se framanta bine aluatul devine elastic, moale si nelipicios 😊.
Dupa framantare aluatul se pune la crescut cel putin 30 de minute intr-un loc cald, fara curenti si cu un prosop deaspra. Eu am pus intai o folie de plastic peste si apoi prosopul ca sa nu se lupeasca aluat de prosop cand creste – mi-am stricat cateva prosoape astfel 😕.
Dupa ce aluatul a crescut se formeaza mucenicii. Eu l-am impartit in 12 bile egale si am facut 12 mucenici.
Pentru cei mici:
Am uns mucenicii cu ou batut si lapte si i-am bagat la cuptor. Dupa ce i-am scos i-am acoperit cu un prosop pana s-au racit. Apoi i-am uns cu foarte putina smantana si am presarat nuca.
Pentru cei mari:
Am bagat mucenicii la cuptor fara sa-i ung cu ceva. Dupa ce i-am scos i-am uns repede cu miere muuuuulta si am presarat (defapt am pus cu galeata 😜) muuuulta nuca. I-am acoperit apoi cu folie de aluminiu sa ramana moi pentru ca devin destul de tari daca stau afara.
La cuptor, in ambele cazuri, i-am lasat cca 25-30 de minute – in functie de cuptor.
Si gata! Pofta buna! 😋