Cu ceva timp in urma am fost intrebata de un prieten ce camera foto sa-i cumpere sotiei care a descoperit ca are o pasiune pentru fotografie.
M-am simtit flatata si in acelasi timp dezorientata pentru ca nu stiam ce sa-i raspund.
Nici acum nu stiu ce sa spun pentru ca depinde de multi factori: cat de pasionata e persoana, ce a folosit pana atunci, ce fel de fotograf ar vrea sa fie, ce ii place cel mai mult sa fotografieze, cat de des fotografiaza, ce asteptari are etc.
Pentru a veni in ajutorul celor care vor sa-si achizitioneze o camera foto, care sa faca trecerea de la un smartphone sau o camera foto mica compacta, m-am gandit sa povestesc despre ce am folosit eu.
Am inceput cu o camera mica, compacta, de la Sony. Nu mai stiu exact modelul si oricum se intampla cu muuuult timp in urma – stiu ca am renuntat la ea undeva prin 2006-2007. Deci, ar fi o camera foto de muzeu acum 😜.
La momentul respectiv imi placea ca o puteam “cara” peste tot intr-un buzunar sau o geanta normala. Fotografiile erau relativ bune pentru ce putea acea camera la vremea respectiva.
Dar cand am vrut fotografii mai bune, portrete mai clare sau close-up-uri a ceva interesant acea camera foto mica, compacta nu m-a mai multumit.
Nu aveam nici cea mai vaga idee ce as putea sa-mi cumpar. Nici nu stiam ce optiuni as fi avut.
Intamplarea a facut ca, in acea perioada, sa ma imprietenesc cu un tip ce incepuse sa fie pasionat de fotografie cu putin timp inaintea mea si care “studiase” mai in amanunt optiunile de pe piata.
Asa am ajuns, la recomandarea lui, sa achizitionez o camera foto bridge de la FujiFilm S6500.
Sursa foto: http://www.trustedreviews.com/Fujifilm-FinePix-S6500fd-review
Am iubit camera asta din prima clipa:
- In primul rand imi placea cum se “simtea” in mana 😊. Marimea, forma si greutatea mi s-au parut excelente pentru ce vroiam.
- Obiectivul zoom era mai mult decat as fi dorit la vremea respectiva.
- In lumina buna fotografiile ieseau minunate
Insa, undeva prin 2012, am vrut mai mult – fotografii bune in lumina slaba, posibilitatea de a face mai multe setari manual etc.
Asa ca mi-am achizitionat, in rate, un DSLR din categoria low: Nikon D5100 cu un obiectiv de kit 18mm-55mm.
Sursa foto: http://technave.com/gadget/Nikon-D5100-Price-in-Malaysia-Specs-1431.html
La inceput am injurat de mama focului pentru ca imi ieseau fotografii mai “urate” decat le-as fi facut cu prima mea camera, acel Sony. Mi-a luat ceva timp plus o scoala absolvita pentru a face fotografii cat de cat ok.
Ulterior am reusit sa-mi mai iau asa:
- Un obiectiv fix Nikorr 35mm
- Un trepied
- Un blitz Nikon D90
- O telecomanda
- Inca o baterie pentru camera
- Mai multe baterii reincarcabile pentru blitz
- Incarcator pentru bateriile de blitz
- Mai multe carduri de memorie de la Sandisk
- Un rucsac in care sa le tin – pe acesta l-am primit cadou
M-am oprit din achizitii din mai multe motive insa principalele sunt: banii si ca vreau sa trec la o camera foto full-frame de la Canon 😜.
Tot nu te-ai lamurit ce camera foto sa iti cumperi?
O sa incerc, atat cat pot, sa iti descriu mai jos argumente pro si contra intre o camera foto bridge si un DSLR.
Fac asta pentru a incerca sa transmit de ce, pentru mine, a fost de o mie de ori mai bine sa incep intai cu un bridge si apoi cu un DSLR.
Nota: Camerele foto Bridge se numesc asa pentru ca sunt practic “poduri” intre o camera foto compacta mica si un DSLR
Camera foto DSLR – argumente pro fata de un bridge
- Senzorul optic este mai bun
- Posibilitatea sa folosesti mai multe tipuri de obiective
- Un zoom si un macro mult mai bune
Camera foto DSLR – argumente contra fata de un bridge
- Mult mai scumpa
- Trebuie sa cumperi extra obiective
- Ai mai multe de carat dupa tine
- Ai nevoie de mult mai multe cunostinte pentru a o folosi corespunzator
Camera foto Bridge – argumente pro fata de un DSLR
- Mult mai ieftina
- Nu ai nevoie de alte obiective
- Mult mai usoara si mai usor de carat
- Poti lucra in modulul Manual
- Au un obiectiv zoom ce acopera mai multe distante focale
Camera foto Bridge – argumente contra fata de un DSLR
- Zoom-ul si macro sunt limitate
- In lumina slaba fotografiile nu ies ok
- Setarile pentru lumina slaba sunt dezastru
Bun, dar care e mai ok? Ce sa iti cumperi?
Raspunsul il poti da doar tu pentru ca depinde de asteptarile pe care le ai legat de cum vor arata fotografiile finale.
Multi se asteapta ca, dupa achizitionarea unui DSLR, sa apese pe buton si fotografiile sa iasa exact ca cele din reviste sau vazute pe internet. Pai nu este chiar asa.
Este nevoie de multa practica si o informare continua pentru a gasi de fiecare daca combinatia perfecta de setari pentru a obtine ceva cat de cat asa cum ti-ai imaginat. Si aici vorbesc de situatia fericita cand tu chiar vei folosi modulul Manual. In plus o sa vrei sa achizitionezi obiective, flash-uri etc care sunt, de regula, scumpe. Aa, si noile achizitii trebuie sa fie de acelasi brand cu camera ta sau brand-uri compatibile. Adica nu poti pune un obiectiv Canon pe o camera Nikon 😉.
Dar stii ce am vazut in jurul meu la cei ce cred ca simpla achizitionare a unei camere foto scumpe este cheia catre fotografiile visate? Ei fotografiaza in modulul Auto.
Pai daca si tu vei face la fel atunci … Ma abtin. Pur si simplu nu se justifica o asemenea achizitie. Obtii fotografii minunate, pe modulul Auto si cu o camera foto compacta (tehnologia a evoluat foarte mult fata de cand aveam eu camera compacta).
Revenind la intrebarea de mai sus, legat de ce fel de achizitie sa faci, as spune ca depinde si de cati bani esti dispus sa cheltuiesti.
Camerele bridge iti ofera multe optiuni fara sa cheltuiesti foarte mult. In plus, daca observi ca nu este de tine sa fotografiezi in modulul Manual, poti oricand sa treci pe Auto si vei avea astfel o camera asemanatoare cu o compacta dar mai performanta.
De retinut insa ca, daca vrei sa fi tu cel care face setarile manual, posibil sa intampini anumite limitari. Nu toate camerele bridge permit “full control”.
In concluzie, daca esti nemultumit de camera foto compacta mica pe care o ai dar nici nu vrei sa cari o multime de obiective si alte accesorii cu tine, atunci un bridge e minunat. Este o camera foto ideala pentru incepatori. Dar daca esti dispus sa investesti (bani si informatii) si sa practici continuu pentru a face fotografii “profesionale” atunci ia un DSLR.
P.S.: legat de brand, nu stiu care e mai bun, dar pot sa-ti spun care sunt preferatele mele: Canon, Nikon, Sony. Ai grija si la partea de service. Informeaza-te care e mai ok 😉.